Loghează-te pentru a avea acces la cursurile de metrologie

office@otmas.ro

+40 742 408 682  Valentin Pacurariu 

+40 756 277 151  Alin Iova

Toate drepturile rezervate. Organizația pentru tehnica măsurării - OTMAS

Cursuri de formare profesională

Standardele pentru activitatea de metrologie (VIM și GUM), modificarea conceptuală a controlului metrologic legal (Directiva 2004/22/EC), noul tip de organizare descris în ISO 10012 și ISO 17025, precum și introducerea conceptului de analiză a sistemelor de măsurare (MSA) , reprezintă provocări noi pentru cei care activează în domeniul asigurării metrologice și managementul calităţii.

 

Noul standard ISO 17025 se bazează pe o orientare puternică pe tehnologia informațiilor, incluzând utilizarea sistemelor computerizate, înregistrările și rapoartele electronice.

La fel ca ISO 9001:2015, introduce managementul riscului ca o condiție de bază pentru competența laboratoarelor de încercări și etalonări.

 

Managementul riscului, chiar dacă organizațiile gestionau riscul într-o anumită măsură, devine un instrument important prin adoptarea standardelor ISO 31000:2009, Ghidul ISO 73: 2009 și ISO 31010:2010. Toate aceste standarde au fost adoptate și ca standarde române în 2010.

Managementul riscului este impus practic în organizații prin ISO 9001:2015, iar în cazul laboratoarelor prin noul ISO 17025:2017.

 

Cuprinsul cursului:

· Noțiuni de metrologie legală

· Prezentarea SR GHID ISO/CEI 99 “Vocabularul internațional de metrologie - Concepte fundamentale, generale și termeni asociați (VIM) .

· Cerințe organizatorice.

· Prezentarea SR EN ISO/IEC 17025:2018 - Cerințe generale pentru competența laboratoarelor de încercări și etalonări.

· Cerințe metrologice în conformitate cu ISO 9001: 2015 și IATF 16949:2016.

· Funcția metrologică a organizației: ISO 10012- Sisteme de management al măsurării. Cerințe pentru procese și echipamente de măsurare.

· Stabilirea periodicității între două etalonări succesive (OIML D10).

· Metode de analiză a sistemelor de măsurare conform Manualului MSA ed.4 și ASTM E2782-11: liniaritatea, stabilitatea, repetabilitatea, reproductibilitatea, Gage R&R, capabilitatea, performanța, teste statistice (ANOVA, Χ2 , Student).

· Tehnică de metrologie.

· Erori de măsurare. Evaluarea incertitudinii de măsurare conform SR Ghid ISO/CEI 98-3: Ghid pentru exprimarea incertitudinii de măsurare și EA-4/02 rev.01 – Expression of the uncertainty of measurement in calibration.

 

Exerciţii practice:

 

· Etalonarea mijloacelor de măsurare pentru lungimi, mărimi electrice (ohmmetre, voltmetre, etc.), presiuni, forțe, mase, temperaturi, etc.

· Intercomparări de laboratoare conform SR EN ISO/CEI 17043:2010 - Evaluarea conformității. Cerințe generale pentru încercările de competență

În cadrul cursului se vor efectua exerciții practice cu sisteme de măsurare puse la dispoziție de OTMAS.

La cererea cursanților pot fi tratate și exemple specifice cu care se confruntă aceștia.

 

La finalul cursului, participanții vor primi o bogată documentație referitoare la activitatea de metrologie.

 

Tariful de participare este 4.300 lei/persoană (OTMAS nu este plãtitor de TVA).

 

Cursul se va desfășura la Sovata– Complexul de conferințe ALUNIȘ.

Cazarea la Hotel Aluniș și trei mese sunt incluse în tariful de participare.       

 

În cazul în care specialiștii dumneavoastră doresc să participe la acest seminar, vă rugăm să ne contactați.

OTMAS organizează în semestrul I 2024 cursul de instruire:

 

METROLOGIE GENERALĂ ȘI APLICATĂ

 

Cursul va fi organizat în perioada 13-17.05.2024 la Sovata.

În urma examenului de absolvire a acestui curs, vor fi acordate certificate de absolvire ale Autorităţii Naționale pentru Calificări de specializare în meseria de metrolog, cu recunoaștere europeană, cod COR 311114, însoțit de supliment descriptiv cu competențele de etalonare și verificare metrologică specificate.

 

Indiferent de domeniul de activitate, cerințele clienților, cerințele organismelor de certificare, organismelor de acreditare sau ale diverselor autorități care reglementează o activitate specifică, impun ca gestionarea mijloacelor de măsurare să fie făcută de către personal competent pe baza unor proceduri adecvate.

 

Schimbările fundamentale survenite pe plan internațional în domeniul metrologiei, prin trecerea de la teoria erorilor la teoria incertitudinii de măsurare, au condus la o altă abordare a asigurării metrologice în interiorul diverselor organizații: stabilirea pe baze fundamentate a periodicității de etalonare/verificare, apariția conceptului de confirmare metrologică, un management  modern al funcției metrologice a organizației, precum și analiza sistemelor de măsurare (MSA).